Из делниците на един луд (27 юни – 1 юли)

Go down

Из делниците на един луд (27 юни – 1 юли)

Писане  blackdeath on Пон Юли 04, 2011 9:09 am

Из делниците на един луд 7 – 11 март
Понеделник, 7 март
„Осигуряват ни презервативи на работното място”, пише „Новинар”. За превенция на СПИН. Щото ние на работното място правим всичко друго, освен да работим. Или казано в стилистиката на крайните квартали, ебаваме се с работата. Да, да! Изобщо не преувеличавам. Знаете ли, че изяждаме по 200 т. семки на ден? Като махнем пеленачетата и част от пенсиите, които с годините са загубили част от дъвкателните си умения, на един българин в трудоспособна възраст се падат по 100 гр. семки на ден. И естествено това се отразява на трудовите ни успехи. Мислех си, че като влезем в ЕС поне от семките ще се отучим, ама не би. Даже наобратно. Комисар Сесилия Малстрьом, като беше тука, видяла на бюрото на Бойко слънчоглед, опитала го и помолила да и купят, та да си носи…
Малария Велева я понижили от шеф на отдел „Анализи” във в. „Труд” до наблюдател. Според нас само двете страници животоописание на специалиста по крем карамела (Цветан Василев, шеф на ТКБ) стигат, за да бъде понижена, ако ли не и направо уволнена. Сигурно ще ви прозвучи грозно, дето злорадстваме за колега журналист. Но ние не смятаме „Мадам В.” за журналист. Журналистите не носят баница на властта. Велева с баница и Бареков с букет гербери са най-грозните сцени от историята на новата българска журналистика. Обаче Доган малко пресили работата с това „Мадам В.” „Мадам” стига, ако ме разбирате. Щото от анализатори като Велева професията заприлича на хавра… Които ни четат от по-преди знаят, че ние пишем думата „аналлизатор” с две „л”. За всеки случай. По-точно за такива случаи.
Като споменахме букетоносенето… Бойко вика, че сега Синята коалиция постъпвала нечестно спрямо него. Когато, вика, ме оперираха, ”Костов пръв дойде при мен с букет”. Даже Цветанов изпреварил. Е, да, мъж, дето поднася букет на друг мъж, не му е чиста работата. Ние никога на мъж не сме поднасяли букет. То и на жена избягваме. Щото независимо от високото ви мнение за нас, д-р Филипов в някои отношения си остана селянин. А на село, както знаете, цветя се носят само на погребение. Както и да е. Това го казваме предвид, че утре е 8-ми март и да не би некой напразно да се надява…
Свидетел по делото срещу Масларова разправял, че през 2008 г. четири пъти й носил пари пачки по 20 и 50 лв., а тя го чакала с една голяма торба на задната седалка на луксозен автомобил. Три пъти занесъл по 60 пачки, а четвъртия, за ЧНГ, 120. Значи само тоя пич е предал на г-жа Масларова между 600 хил. и 1.5 млн. лева. Ние се надявахме, че госпожата ще ни напълни кошницата, а тя си пълнела торбата.
Ей, ама нали не мислите, че който взема, взема от едно място само? Не правете тая грешка! Човек, кога реши да си слага главата в торбата, си вика баре да има защо…
Ало, пенсиите, утре като се зададат избори, спомнете си за потребителската торба на Масларова и изобщо за управлението на тройната коалиция. И пак да си ги изберете! Е, няма да е утре, но ми се чини, че до края на годината ще има и парламентарни избори. Колкото и да е силна политическата воля на Бойко, само с воля не става. Требе си и пари, и акъл. Парите свършиха, а акъл не знам дали изобщо е имало…
Честно да ви кажа, досега толкова просто нещо на толкова видно място досега не сме имали!

Вторник, 8 март

„Тютюнът за пушене скочи с 24%”, пише „Новинар”. Щото му дигнаха акциза. И догодина още щели да го вдигат. Давайте, давайте! Като им стане скъпо да пушат рязан тютюн, ще се върнат към цигарите. Контрабандните. И да не се бърза да се забранява пушенето на обществени места, щото ще падне оборотът… Изобщо от всякъде е измислено.
Във връзка с похвалите на Държавния департамент на САЩ за борбата с наркотиците, Тихомир Безлов от ЦИД вика: „Българският интерес е бързото намаляване на загубите от акциза. Дори корупцията не е толкова приоритетна цел. Ако не се инвестира веднага в борбата с контрабандата, последиците ще са непредвидими.”
Ба, непредвидими! 1.2-1.5 млрд. годишно от цигарите. 5-6 милиарда за мандата. Какво му е непредвидимото?! И то е предвидено. Щото контрабанда в такъв мащаб никога не може да бъде самодейна. Ние не бяхме фенове на „Агентите на короната”, но сега си мислим, че неподновяването на договора им не беше случайно. Нито пък турянето начело на митниците на един милиционер, който и най-умният да беше, макар, че не беше, пак е неподготвен за тая длъжност. Според някои контрабандата на цигари гони 40%, а според други ги е стигнала. Пък по изчисления на в. „Капитал” от цялата контрабанда през 2010 г. са заловени едва 3.5%. Тъй че българският интерес е многолик. На един едно му е в интереса, на друг друго.
В Хърватия 10 хил. искали оставката на премиера Косор с плакати: "Вие откраднахте достатъчно, вървете си!" Да де, ама ние откъде да знаем колко е достатъчно?! Идат избори. Тия от ВМРО-НИЕ викат, че с парите от контрабандата щели да се купуват цигански гласове. Глупости на търкалета. Д-р Алексей Пампоров от Института по социология на БАН вика, че преброяването щяло да покаже, че циганите са 420-450 хиляди, което значи че „другарю Асан” са къде 300 хил. По 20 лв. на индобългарин, нека са по 50, пак не са повече от 15 млн. Пари от едно вдигане на бариерата. Не, не, другаде отива голямата пара!
А народът нема пари за четка за зъби. Шефът на зъболекарите д-р Шарков вика, че едва 33% купували четка, а 36% купували паста. Което обяснявало защо сме начело по зъбните и венечни болести. Обяснява дръжки! Това, че не припкаме всеки месец за нова четка изобщо не означава, че не си мием зъбите. Горните 450 хил. например нямат потребност да си ги мият, щото те, подобно на ескимосите и памирското племе хунзу не хващат кариес. Да сте видели циганин да ходи на зъболекар? Една част от българите пък не си купуват четка, щото си църкат паста на пръста и така се мият. И освен това, доказан факт е, че много български семейства се обслужват с една четка. Даже аз познавам едни от Пазарджик, дето четиримата ползват една четка, отделно в неделя домакинята търка с нея фугите на банята. Честно, не ви лъжа. Но основната причина да не се харчат четките е, че в повечето семейства по един само има зъби. А като ти опадат зъбите, си продаваш четката, не си купуваш нова, не ли?!
И един друг факт не се отчита. Че някои от нас си имат хубави четки за зъби от преди демокрацията, когато ги правеха от свинска четина. И как да я хвърлиш и да купиш някой изкуствен боклук. Аз имам една от 1972 г. И войниклъка ми изкара и следването. И що блажна боя съм свалил с нея…
А колкото до развалените зъби, те могат да се дължат и на съвсем друго нещо. Чел съм, например, че един руски учен твърди, че развалените зъби издавали онаниста. Не твърдя, че е така. Само го споменавам като възможност. Пък всеки да си съпостави едното с другото и да си прецени.

Сряда, 9 март

Книгата "За какво мислят мъжете, освен за секс" на британеца Шеридан Симов станала бестселър. В нея нема ни една дума, 200 празни страници. Демек, мъжете не мислят за друго. И тъпите британци купували празен тефтер за 7.6 паунда.
Мъжете верно мислят за секс, но в свободното от пиене време. Защото жените, пенсиите, вие ме разбирате, са временно хоби. Казано по народному, жените до време, пиенето до гроб. Тук се сещам какво обича да казва културният министър Рашидов: „Най-обичам да е.., по обичам да пия!” Лично ни е споделял тези си приоритети на няколко пъти в кръчмата на Блъсков…
Като споменах Веждито, та малко ще се отклоня. Рекъл вчера по телевизора: „Няма премиер като Борисов, който да е ходил 7 пъти на театър.” Стига бе, верно 7? И кога, бе? Нали пресата ужка следи? Официално е известно, че посети „Хъшове” и „Големанов”. Значи или ходи тайно, или Вежди му е сметнал за през целия живот. Което не е малко, като се има предвид, че преди е бил в област твърде далечна от изкуството…
Но да се върнем на Шеридан. Идеята за тази книга е открадната от нас. Не нас българите, а нас пазарджиклиите! Още през 2005 г. Александър Йотов и Георги К. Спасов издадоха роман-епопея „Натам”, в който, освен три страници предговор, няма нито ред. 200 празни страници! Тоя роман беше посветен на Партията, която ни водеше тогава „натам”… Накъдето, всъщност, винаги ни е водила. И сега някакъв келеш гепил идеята на нашите момчета и дипли пачките!
Пък от село, където не са баш фанатици на тема културен живот, ми обаждат, че някакъв вагабонтин отмъкнал от мазето на комшиите 80 буркана с туршия и 50 л. ракия. Ами, да! Те да му сложат и луканките, виното, кацата със зеле, та като влезе, всичко да му е на куп… Как ще държиш консерви в мазето, бе! Там се държат само инертни материали – чакъл, пясък, вар (негасена), стари тенекии от сирене, кирки и лопати. Можете и книгите, ако нема влага. Те също не се крадат. Аз си държа 48 тома на Маркс и Енгелс и ни един не ми е изчезнал.
За малко да забравя. Дами, днес е 8-ми март. Честито! Да сте живи и здрави и красиви. В чест на празника ръководството на Минска област в Беларус ще подари на всички аграрни мениджърки в областта по един… трактор. Представяте ли си? Седите си дома и изведнъж пред вратата ви паркират един чисто нов „Беларус” с едно ремарке прикачен инвентар!
Еха…
Пък у нас пуснали много интересен подарък. Бобено зърно, което, като поникне има лист с надпис „I love you”. Верно, има го на снимка в „Новинар”. Растението се посаждало в специална кутия и дава резултати след обилно поливане. Освен, ако не даде. И струвало само 17 лева! Даваш 17 лева и поливаш, поливаш… и после гониш продавача да го питаш що на твоя боб не му се появява надпис! Ебаси далаверата! Едно кило боб е 2.50. А в него има от 2800 до 5000 зърна, в зависимост от сорта. Щото ако е „Добруджански ран” са 2850, докато, ако е „Абритус”, са около 5 000. Знам, щото съм ги броил. Така сметнах на тъщата кой сорт й е по на далавера. Но то зависи и дали няма да го удари бактериалния пригор, де. Както и да е. 3 000 зърна по 17 лв. прави 51 000 лева! Нема такава печалба! Изобщо, ако сте забелязали, най-много се печели от хорската глупост.
Пък в София продават розите по 4 лв. Очаквах го и затова предупредих булката. И тя отиде да си купи още на 7-ми от разсадника. Взе ги 1.15 лв., с което ми икономиса поне 10 лв.

Четвъртък, 10 март

Питат Цецко по телевизора удачно ли е като шеф на МВР да оглавява и предизборния щаб. „Значи, вика, не го разглеждайте като шеф на МВР. Разглеждайте го като зам.-председател на ГЕРБ и като човек, който познава много добре структурите.”
Ние дори и да искаме, не можем да го разглеждаме като шеф на МВР. Просто няма каяфет за шеф на МВР. Ако забелязахте, дори Танов не му вика министър, а му вика „туй”. Макар че то па проф. Петканов като имаше каяфет, та голяма файда, както почваше да се черпи от сутринта. Или пък министър Петков. Него не го знам как е почвал, но лично сме виждали как свършва – на тарга. Изобщо питайте Миков как е извозил амбалажа от два мандата… Цецко поне не пие. Но пък е имал по-малко късмет в генетичната лотария...
Споменаването на Петков и Петканов ни кара да погледнем с дълбоко подозрение на съобщението на СЗО, че България е чак на 30-о място в Европа по пиене. По 12 л на човек годишно. Британците по 13 л. А 33% от нас били пълни въздържатели! Над детската градина да са кръжали изследователите, пак не могат доби такива резултати! Ние по 12 л ползваме само срещу зъбобол бе, алоу!
СДС искат главата на министър Мирослав Найденов, щото бил проинфлационен фактор: „Колкото пъти Найденов коментира някоя хранителна стока, тя веднага покачва цената си."
Ами помолете го да млъкне! Но, дето викаше един пич, нещата не само че не са така прости, те просто не са така. Четете, господа другари! В „Страхът и надеждата”, издадена наскоро у нас, проф. Джулио Тремонти пише: „Китайците през 1985 г. консумираха по 20 кг. месо годишно, а днес консумацията им достига 50 кг. Една маса от приблизително един милиард души… започват да живеят, работят и консумират като нас…” С една дума проф. Тремонти потвърждава изказаната от нас още през 2005 г. хипотеза, че ще стане страшно, когато китайците открият, че досега са яли само гарнитурата…
Отделно арабите. Икономистите очаквали още до 15% увеличение на хранителните стоки заради скока на петрола. „В цяла Европа поскъпва”, обясняват от офиса на монополиста "Лукойл". Но пропускат да обяснят, че тяхната (бившата наша) рафинерия работи само с петрол от Русия, където няма революция. Там още се карат за мумията на Ленин… И как ще обясните бе, господа, че през 2008 г. при $150 за барел бензинът беше 1.45 лв., а сега барелът е $110-115 и бензинът чупи републиканския рекорд?! Ако не знаех, че Валентин Златев и Бойко са такива големи приятели, щях направо да си помисля, че Златев го прави максус, за да го клати.
Но явно и Бойко не го приема така. Щото, вместо да се притеснява за горивата, се загрижил за тричането на кучетата из Стражджа. Даже се обадил на Велчев да се заеме със случая, щото и Европа протестира.
Да ви кажа хич ми не дреме за тричането на кучета. По ми дреме, че и аз, като се замисля, точно като тричан се чувствам последните 20 г. А наляво, а надясно… И га погледнеш, все на едно място... Но Европа за хуманитарно тричане не би се възбудила, освен ако не тричаме циганите, де…
И на фона на глобалното поскъпване на съестните продукти не мога да разбера с какъв акъл горецитираният д-р Шарков реве, че били орязани безплатни зъбни протези на пенсиите. Едни 200 млн. лева трябвали, за да могат да се инсталират кастанети на всички пенсии. Да, да, 200 друг път! Нали като им се турят протези те ще искат и да ядат, или бъркам? И ще стане лев да се хванеш, пет да се пуснеш...
„Стандарт”: „Часове преди протеста: Железничар се обеси”. Вероятно поуката, която трябва да си извадим подсъзнателно от действията на 58-годишния спирач от Дупница е, че такава е съдбата на този, който протестира срещу правителството. Няма как иначе да обясним изнамирането на причинно-следствена връзка между протестите и бесенето. Все пак е Дупница, не е Батак или Перущица!
Ало, колеги! В Русе един скочил от петия етаж. Вижте и него. Ако не е железничар, много е възможно да е поне пътник.

Петък, 11 март

В НС се изпокараха дали е имало турски геноцид над българите. Сидеров доказа с числа, че ако турците не ни били коляли масово, сега сме щели да сме 50-60 млн. Което не знам дали би било в наша полза. Щото всичко щеше да е по десет, включително и простотията ни…
Пък проф. Андрей Пантев му опонира: "Вашият патриотизъм е газиран. Не е извършен геноцид. Робство може би е имало, но то е съвсем различно…"
„Може би”, а може би само присъствие…
Според Надя Панкова от „Стандарт” професорът рекъл: ”Тук е като в Студената война - някои дръндят оръжие, други дръндят пари."
Понеже много ме впечатли, а не знам какво е това „дръндя”, та порових из Гуглето. В сайта за нови думи „Неолог” пише: „Дръндя - правя секс. Пример: Днес ще дръндя жената.”
Браво, Пантев, браво! И това в парламента!
Но като се замислих, доколкото ми е възможно, нещо не се връзва. Как ще дръндиш оръжие, нали ще си издръндиш… Явно Надето се е объркала. Имаше за Студената война, но беше нещо с дрънкане, не с дръндене. Карай, дрънкаш, дръндиш, все тая… В Пазарджик например използват дрънкам, когато дръндиш сам. Пък и журналистическо е да се греши. В сайта на „Труд” четвърти ден седи заглавие „Килията на Пайсий може да е музей…”
Доде не се тури дрегер в редакциите, няма да се оправи работата. 12 л. годишно! Да, бе…

Понеделник, 4 април

„Моника се съблече от патриотизъм”, пише „Стандарт”. Моника Белучи се разхвърляла във връзка със 150 г. от обединението на Италия. Една жена, когато иска, все ще намери повод… Обаче, колеги, с това заглавие така, както фамилиарно сте го рекли – Моника – някой по-наивен може да си помисли, че Моника Станишева се е съблякла от патриотизъм. Всъщност може би надценявам опасността. Народът вече се осведоми, че социалистите чак на такъв патриотизъм не са способни. Когато трябва да се прояви патриотизъм, предпочитат нас да събличат.

Ей, между другото, на днешния ден през 1990 г. БКП си смени името на БСП. Но после забрави да си смени манталитета и така си остана… Всъщност, нищо друго не си смени, само името. Променил се Илия, погледнал се – пак той сайбия…

Пак на същата дата, но 111 г. по-рано, депутатите в УС единодушно избират София за столица на Княжеството. Едно събитие, което има много по-решаващо значение за историята ни дори и от прекръстването на БКП. Защото, да направиш норма на културния и политическия живот на страната, нравите на дивите шопи (тогава, де, те после се култивират, доколкото е възможно) няма как да не изместиш бъдещето на родината по посока на миналото, ако ме разбирате…

Печалбата на Лукойл от нафтата била 1 ст. (словом: една стотинка), а с бензина положението било направо неспасяемо – 12 ст. на минус. Това съобщил с тъжен глас зам.-генералният директор на ЛУКойл Сергей Гиндич в петък, първи април.

Да, бе, да! Виж къде ме клъвна петелът! Казвал ли съм ви тоя малък селски лаф с какъв жест се съпровожда? Е, не съм длъжен всичко да ви казвам.

Обаче „Сега” погледнали от друг ъгъл: „Скъпият петрол подари на хазната извънредни 130 млн. лв.” Толкова ДДС повече събрал Дянков. При това положение не сме сигурен дали Дянков не седи край цените и не ги насърчава: Давай, давай! Логично е, като се има предвид, че дефицитът скочил с още 300 млн. за февруари и достигнал 750 млн. Но понеже имало и едни 100-120 млн. „на ум”, та можете да ги смятате къде 900 млн.

Вторник, 5 април

Патриарх Максим и митрополитите извършиха първата канонизация от половин век насам. В православния календар влизат две нови дати – на 17 май ще почитаме Баташките мъченици, а на 9 май – Новоселските мъченици. „Светците от Батак ще ни ходатайстват пред Бог”, обяснява „Труд” каква ни е далаверата от тая работа.

От офиса на патриарха викат, че предстояли канонизации и на други прославили се българи. И целия офис на Господ да му напълним с български светци, едва ли ще се трогне. Лично ние смятаме, че не от светци, а от покаяни грешници имаме най-много нужда днес. И такива с расо в това число. Въпросът не е, че сме грешни. Безгрешен е само Бог. Хората живеем в свят, пълен с изкушения и няма как да се опазим. Но те, изкушенията, са точно затова. Понеже се падна Елин Пелин на изпита по български в СУ, та се сещам. В „Светите застъпници“ разбойникът, разпнат до Христа (не помня дали левият, или десният разбойник беше), казва: „Не унищожавайте изкушението, защото ще направите подвига за спасение много лесен.“ Подвигът за спасението е именно в покаянието и изкуплението…

Много е сложно да го обясня, запомнете го така, на доверие…

„Стандарт”: „Чужденците омаяни от птиците ни”. Разбираемо е. У нас има много редки птици. Имаме и много странни птици. Изобщо всякакви птици, които не се срещат другаде имаме. Но най-много са грабливите птици – царският орел, доганът (ловният сокол), също индобългарското шаварче. Рядко срещана другаде е и българската червеногуша гъска. В подножието на Люлин планина и района на Банкя се среща и глухар… И това орнитологично разнообразие, пишат колегите, давало основание да сме оптимисти за развитието на бърдуочинг туризма… (птиценаблюдателен туризъм). Боже, к’ви туризми имало…

А дали, братя, има lambwatching tourism? Ако нема, ще заима. „Труд” пише: „Великденското агне подгони 17 лв.” За толкова години наблюдение съм забелязал, че агнето, по-специално младото великденско агне, колкото и лева да подгони, все ги стига. И, обратно, стигането на агнето е трудна, а за хората с ревматоиден артрит (а и с всеки от над 100-те вида артрит), даже е и мисия невъзможна. Пенсиите, не се оглеждайте, за вас говоря. Ако не искате да ви остане само lambwatching tourism из софийските касапници и да се смърсите баре веднъж тая година с агнешко, сега е моментът, докато е още едва 13.50 бутче и 14.50 плешка. Но вие предпочитате бутче, не ли?

„Нова СИЛА във Фейсбук”, съобщава „Стандарт”. Преди да кажа за какво става дума, да кажа за какво не става. Не става дума за новата партия на моя приятел Антон Сираков „Нова сила”. Ей, сега се сещам. Все се каня да му звънна на Сираков да питам на таз Миннет Пашова, дето му е заместничка, дали коренът й не е от Пазарджик. Щото по-лани пазарджишките краеведи откриха, че Татар Пазарджик е бил основан от некой си Миннет паша, татарин. Миннет паша – Миннет Пашова… Обаче, според «168 часа», под «миннет» турците не разбират това, дето го разбират в Пазарджик. Миннет означавало благодарност. Интересно! Когато вестниците направят на Бойко такова нещо, щото те ката ден му правят, дали можем да съобщаваме на населението: «Монитор» днес направи голяма благодарност на премиера? Или «Телеграф», «Стандарт»…


Бареков изразява благодарност.

Отплеснахме се. Новата СИЛА (Съюз на интернет любителите на автомобили) е гражданско сдружение, което ще се бори срещу високите цени на горивата. Направи ми впечатление, че тия обаче се правят малко на хампави: „Ние не искаме да сваляме правителството, защото повечето от нас са гласували за него, но настояваме за диалог.“ Не вярвам да са толко наивни. Както ви писах вчера, Дянков се нада до края на годината да му влезе къде милиард ДДС в повече от високите цени. А на премиера какво ще му влезе, не мога да кажа… Та, според нас, нещата са в дизюнкция. (Философски речник, дизюнкция: Или-или. Пример: Не може и това до края и душата в рая!)

Сряда, 6 април

Сред холивудските звезди се появила нова мода, пише „Новинар”. Вече не било интересно да си гей или лесбийка. Модерно било да си флекси сексуален (гъвкаво сексуален). Това означавало, че харесваш и двата пола. Идеолози на тая мода били Меган Фокс, Дрю Баримор, Кати Пери, Лейди Гага… Нормално е, Уди Алън отдавна го предрече: „Ако си бисексуален, ти се удвояват шансовете да си намериш гадже в събота вечер”. Разбира се, и обратното е вярно: „Щастлив съм, че не съм бисексуален. Нямаше да издържа да ми отказват и мъже, както го правят жените.“

Според определението в urbandictionary.com, пише „Новинар”, новият вид „пол” се характеризира с това, че харесва и двата пола. Флекси сексуалните обаче не искат да бъдат определяни като бисексуални.”

Но понеже не ми стана ясно как аджеба харесват и двата пола, пък не са бисексуални, та отидох на градския речник лично да видя. Е, пак не ми стана ясно. Но съвсем случайно попаднах на една друга дума, която, струва ми се, има отношение към по-нататъшните ми размисли. Думата e blivid и според речника означава: Ten pounds of shit in a five pound bag. (Десет паунда лайна в торба за пет паунда. Ако искате да си го сметнете в наши мерки, един паунд е равен на 0.454 кг.) Производна на blivid е думата blivit: „10 punds of shit in a 5 pound bag, throw it at the wall and it goes blivit”. Като хвърлиш blivid върху една бяла стена и става blivit.

Представете си мислено как изглежда един blivid. А сега се концентрирайте още малко и си представете един blivit. Ако сте успели, значи сте подготвени да чуете следващата новина.

„ГЕРБ оглежда Цачева за президент”. Спрягала се и Фандъкова, но Тетка засега „натежавала”. Те ако се спрат на Фидосова, тя пък как ще натежи… Във Форума на „Сега” един пич твърди, че във връзка със смяната на документите на Фидоска й правили снимка от сателита. Наземната техника била безпомощна да я обеме…

Едно време виках, че ако се върне Царя, аз ще емигрирам. Ама на, останах да гледам сеир. После си рекох, царят как да е, ама пъдарят му… Но пак останах. Пусто любопитство – да видим докъде можем да стигнем. Но Тетка президент – това ще довърши окончателно българофила, та и социофила в мен. Честно, това не е ли точно blivid, даже blivit? Ще ни пишат в аналите на историята, както пишат Калигула и коня му Инцитат. И Калигула първо го направил сенатор, но после му се видяло малко, та го направил и върховен жрец… Всъщност истинското име на този кон било Порнел, което означава прасенце. Там, където прочетох тия работи, имаше и една хубава латинска поговорка: Olerd olla legit , която означава “Гърнето само си избира зарзавата”…

Макар че пък, от друга страна, Веселиново, Сирищник и Драгана образуват един идеален равностранен триъгълник. Онова майна от Пловдив беше изключение от рустикалния тренд.

Предполагаме, че е възможно и да не сме прав. Карл Попър казваше, че една теория, за да е научна, трябва да съдържа в себе си възможността за фалсифицируемост, демек, да бъде оборена. Може пък точно Тетка да ни отива. Хипотеза, която крайно ни натъжава. Абе, да не казваме голяма дума, вероятно пак ще останем. Съгласете се, че е много любопитно колко пъти може Тетка да надскочи личната си компетентност.

„Стандарт”: „Доктори бягат по 100 на час”. Като направи Бойко магистралите, ще бягат и със 100 в час. Даже и с повече… Защото, докато малоумниците тук правят здравна реформа, на Запад им предлагат тукашните годишни заплати като месечни. И ще стане така, че накрая ще направим здравната реформа, но няма да има лекари. Щото все ще я направим някога. Дето викаше Милко Калев Балев, „ще я изпълним тая петилетка, ако трябва десет години ще я изпълняваме, но ще я изпълним!” Та и ние тъй…

Четвъртък, 7 април

Вчера беше 6 април. Спомняте ли си с какво е забележителен този ден? Как, бе! При това е юбилей! Не помните, че през 2001 г. първи април беше на 6 април? Когато се проведе оня, Априлският пленум на Царя, на който той ни обеща да забогатеем незабавно, несимволично и несиметрично… Не, несиметричното после се получи. Как лети времето, а нищо се не променя?!

Но тя тая дата и без царя си имаше кофти минало. На 6 април 1956 г. се закрива другият Априлски пленум, на ЦК на БКП, организиран и приватизиран от правешкия хитрец… Помня как през 2007 г. червените си отложиха пленум, щото го бяха насрочили за 6 април. Но историчката Искра Баева им обърна внимание, че този ден крие лоша символика и те го пренасрочиха.

Но миналото пътува из настоящето чрез хората. Тато и царя бяха учителите на Бойко: „Винаги съм твърдял, че имам два университета – единия на Тодор Живков, другия на царя. Аз съм ги гледал, учил съм се…” (02.07.2005, „Дума“) Нашето скромно мнение е, че за съжаление Бойко успя да вземе далеч не най-доброто от своите университети – селската хитрост на Живков и лошия български на царя. Поради някои свои характерологични и биографични особености той беше предразположен да поеме повече от Татовия университет…

На вниманието на заинтересованите лица: „Певец стана президент на Хаити”. Тамошната ЦИК съобщава, че на балотажа известният певец и музикант Мишел Мартели отвял конкуренцията с 68%. Между нас и Хаити има много прилики. Аз не ги знам всичките, но мога да спомена поне две. И те са най-бедната страна в региона си, както и ние. При тях земетресението и цунамито лани редуцираха населението с 225 хиляди души. И ние сме намалели с 581 750 души за последните 10 г., макар и без природно бедствие.

Според мен, понеже кандидатурата на Цецко се прееба, можем да изберем Веско Маринов. Веско не може да е много по-глупав от Цецко. Olerd olla legit.

Параванката поискал, заедно с президентските и местните избори, да се проведе и референдум за АЕЦ „Белене”. И щял да го предложи на НС за обсъждане. В такива случаи казаците казват: „Знаете, где у статуи Давида центр композиции? Вот туда и идите со своими предложениями.” Малко е грубо, но като се изтълкувам до край, ще ми простите.

По царско, когато се договаряше затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”, червените поискаха референдум. Те, ако сте забелязали, се сещат за референдуми само когато са в опозиция. Та тогава оня тарикат Соломон Паси каза: „Референдумът е най-добрият начин един народ да се самонакаже”.

Разбира се, тогава нещата изобщо не стояха така, но сега май е прав. Какво ще избира народът? Някой знае ли колко изобщо ще струва изграждането на централата? Ние, дето четем всички вестници, че и отделно слушаме радио, гледаме телевизия, вече сме напълно объркан. То може би от многото четене и гледане, де… Чухме числа от 5 и нещо до 11 млрд. За Гоце може да е без значение с колко ще се задължи сметката на внуците ни, но за нас не е. И още: кой ще обясни колко безопасен е реакторът? Руснаците викат едно, Трайчо друго! А оценки за сеизмичност, съхраняване на отработеното гориво… За геостратегически съображения и евроатлантически приоритети, за енергийна диверсификация и перспективи на енергийния пазар в региона през 2020 г. нема да споменаваме… Щото на село за такива думи бият.

Долна демагогия е това, братя! Ние не сме в състояние да направим просветен избор! По-добре да хвърляме стотинка и коронка. Или пък да гласуваме с SMS-си, като в „Танцувай с мен”, хем и хазната ще изкара някой лев. Народът умре да гласува платено и ще откликне. Така референдумът ще излезе без пари. На властта де, на нас никога нищо не ни е без пари.

Петък, 8 април

Седи си враната на клона с парче сирене в устата. Идва Лиса и почва да я омайва: „Ти, Врано, си много мъдра, отбираш от всичко. Пък и с твойта дума, в крайна сметка, се управлява цялата гора. Та да те питам: Баба Меца предлага да строим горска атомна централа, ти съгласна ли си?” „Да”, рекла враната и, естествено, изпуснала сиренцето… Седи прецаканата птица на клона и тъжно размишлява: „Добре де, а ако бях казала „Не”, нямаше ли пак да изпусна сиренцето?”

Според Дядо Славейков, враната е държала в устата си парче месо. Но то е без значение. И месо да е, и сирене да е, все ще изпадне, когато глупавата врана си отвори устата.

Искам да кажа, че с референдум, или без, ще го строим „Белене”. Параванката и Бойко яко са се ангажирали. И Дянков, уж човек на американците, и той се продаде на рубладжиите… Един Трайчо само като една Раймонда Диен ляга на релсите на мирния руски атом. Но той е с втори жълт картон, което значи, че пропуска решаващият мач…

Като казах Раймонда Диен… Тая съвсем неоснователно е влязла в историята като пример за безкористна жертвоготовност. Бунич го е обяснил в „Златото на партията”: 10 000 франка хонорар на Раймонда и още 30 000 хил. глоба за нарушаване на железопътния график. Толкова платила за „безкористността” й „саможертвата” Москва. Тъй че, като оприличавам Трайчо на Раймонда, искам да ви предпазя от евентуалната грешка да приемете, че позицията му е съвсем безплатна. А иначе парите от Москва отиват тоя път на друго място…

„Ние сме под тежкия ботуш на… географията, пишеше Антон Страшимиров в „Диктаторът”. И за това се убиваха големите ни държавници…” Слава Богу, вече не ги убиват. Вече ги купуват…

Ама така яко ботушите май не ни е застъпвали, а? Американците вече са тука, а руснаците още са тука… Отделно трябва да се съобразяваме и с голямото европейско семейство… Не помня кой от съвременните ни историци казваше, че във всички тежки моменти на Балканите, съседите ни са имали силни държавници начело, а ние точно наобратно. Казвам го, за да не си помислите, че сегашното е изключение.

Blivid, братя, даже blivit! Никито Зеленчука обяснява как не искал да каже, каквото казал – че шефът на НЕК Красимир Първанов е боклук. Той искал да каже, съвсем друго. Както с основание коментира „Сега”, „ Първанов е боклук, ама не съм казвал такова нещо.” Сещаме се за един идентичен случай. Футболният треньор Миодраг Йешич се беше скарал с негов колега, като спорът беше стигнал до разменяне на сексуалните ориентации… Та Миодраг го обясни досущ, както Никито: ”Казах му: “И ти си педераст!”, но имена не съм споменавал.”

Ало, пенсиите! Като споменахме вашата голяма слабост сиренцето… Знаете ли, че в баснята на Лафонтен сиренцето било „Бри“? Ей, от мен да знаете, единствените автентични такива сирена в момента са Brie de Meaux и Brie de Melun. Така че четете етикетите, иначе ще ви прецакат с някое менте.

Абе, оправи се малко времето и вие пак изпълзяхте на припек пред „Св. Ал. Невски“, а? Де го Венци Лаков пак да ви напише „Алчни старци…” И ще бъде напълно прав. Знаете ли, братя, защо пенсиите са избрали за сбирките си точно храма „Св. Александър Невски”? Не, за да свикват с миризмата на тамян, не! За да събират златото, дето се люспи от куполите. Хич не им пука, че това е руско злато! И каква е разликата между тях и другите рубладжии? Никаква! Не ли?


Понеделник, 27 юни

Във Фейсбук се образувала група, която призовава медиите поне един ден да не споменават името Му. Добра инициатива, макар и да не е оригинална. През 2007 г. във Франция се проведе «Ден без Саркози», през 2009 в Италия имаше «Ден без Берлускони». Та може да се опита и у нас. Въпросът е, че сме още млад в гражданско отношение народ и едва ли е подходящо да копираме дословно чужди модели. Лично ние бихме посъветвали да се опита първо с «Един час без Бойко Борисов». Например от дванайсет до един, докато обядваме. И ако се получи, тогава постепенно да увеличаваме времето…

Честно казано ние не си представяме как денят започва без Бойко. Ами ако не започне? К’во праим тогава?

Не, въпросът не е да го крием, а просто да не споменаваме името Му напразно. Но, когато направи нещо, не можем да крием от народа! Видяхте ли как му се радваха хората в Созопол, дето той отиде да открива един полуремонтиран храм? Случайно бях там. Всъщност, аз се разотидох рано и не останах да гледам до края… Много хора искаха да се снимат с него. Първо един рижав дойчо. Бойко вежливо му благодари за вниманието с думите „Данке шойне!“, но аз не говоря немски и не мога да ви ги преведа. После, докато се снимаше с лабрадора Бари и си разменяха любезности с „кучкарката”, премиерът изръси: „И мойте са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“

Доста хора се обидиха от това сравнение. По форумите направо пълно с докачени. Един вика, че премиерът плачел за „тричане” за тия думи, друг се съгласява, че верно сме като неговите кучета и точно като тях си мълчим, дори когато ни подарява на Путин… Ние лично не сме обиден. Няма причина, сравнението не издържа. По какво приличаме на кучетата на Бойко? Лаем? Или хапем? Стига, бе! Ние приличаме на оня голям дзвер, дето имал страшни зъби, нокти, дълга грива, но от много бой и глад накрая му била останала само топката на опашката…

Ако трябва да сме честни, Бойко трябваше да се обиди. Тая, кучкарката, знаете ли какво рече на кучето си? „Бари, ала да те снимаме с Бойко Борисов!” На кучето! Утре някой ще реши да го снима с маймуна…

Пък Тетка Цачева, по това ще познаете кога един човек е прост, взела да обяснява какво имал предвид Бойко. И почти турила знак за равенство между кучето на Бойко и кучето на Павлов: “Известно е, че кучетата на премиера са обгрижвани с много любов…”

Дето викаше Айшето, приканено към орално свещенодействие, „Мерси казвам аз на такава любов!”

Обаче не бива на всяка дума на премиера да се обиждаме и да се ядосваме. Щото ще си скъсаме нервите, той всеки ден ръси по нещо. В „Надежда”, където откривал първите двеста метра от ремонтирания булевард „Ломско шосе”, рекъл: „Догодина над 400 000 души са под земята…” Може да е имал предвид, че ще се возят на метрото. Но може и да не е имал предвид това… Щото тия „над 400 хил.” удивително съвпадат с едни други над 400 хил…. Ние сме пресмятали. Точно толкова отиват под земята за един мандат. И това обяснява някои неща. Например неизпълнените обещания на политиците. Защото от едни до други избори умират близо половин милион българи, повечето от които активни избиратели (пенсии). Например по време на мандата на БСП (2005-2009) са умрели 450 340 българи. А през втория мандат на Параванов, понеже той е 5 г. – 555 198. За двата мандата Гоце е събрал кърпичките на над 1 млн.! И всички те отнасят със себе си електоралния си опит. На тяхно място идват нови, необременени от обещания хора. Изобщо, дето е рекъл Линкълн, едни и същи хора не можеш ги лъга цял живот, но различни може.

И като стана дума за лъжене, точно тук му е мястото. „Новинар” съобщава, че Гергана Паси споделила по телевизора, че на онези прословути кадри от издигането на българския флаг след влизането ни в НАТО, когато Монката Паси ревеше, а царят го галеше по главицата, ревът всъщност бил за нея, не за НАТО.

Подлец! България влиза в НАТО, народът ликува, инвеститорите чакат на Калотина… а той мисли за е…, пардон, за секс. Може и да е еврей, но е чист българин, Бай Ганьо, където и да е, все за това си мисли. Нали знаете вица, дето бил на Ниагарския водопад? Идентичен случай!

Пък принц Чарлз и Камилата били пред развод. Непрекъснато се карали. 35 г. се любиха тайно и изглеждаше, че ще си умрат влюбени, но 6 г. брак съсипаха всичко. Всъщност, кавгите почнали още на втората година… Работата е в това, че, дето викаше един пич, се влюбваме в личност, но трябва да живеем с характер. А на тая характера… Знаете ли как почнало всичко? Тя отишла и направо си поискала: „Прапрабаба ми е била любовница на твоя прапрадядо. Чувствам, че има нещо общо между нас”…

Всички му се чудеха на Чарлз. Да си женен за Даяна и да й кръшкаш с Камила! Ама любовта е кьорава. То не, че Чарлз е некой красавец… Ама, дето викат по нас, хубавите ябълки свинето ги яде… Гледахте ли к’ва булка си взе принцът на Монако Албер? Хич не му отива, ама… Когато Чарлз идва в България, в Пловдив нали го бяха поканили на една циганска сватба. Та тогава чух едно цигане да изказва възхитата си от принца и главно от носа му: “Ей, бате, тоа ако е една овца, от глад ще умре, една тревичка не може да отхапе с тоя нос.”

Циганска му работа…

Като стана дума за кралското семейство. Британските медии обвиняват Кейт Мидълтън, че имала проблеми с правописа. При това тя е завършила колежа “Марлборо”, където таксата е 29 000 паунда на година, и университета “Сейнт Андрюс”. Пък ние очакваме чудеса от хора, завършили гимназията в Банкя и Магнаурската школа в Симеоново… Еми не може!

„Труд”: „Плевнелиев препоръча мерки “ала Тачър”. Дано мерките „ала Тачър” да не влязат в тежък конфликт с мерките „ала-бала Бойко”. Дано, ама надали…

Вторник, 28 юни

Волен Сидеров представил официално кандидата на „Атака” за кмет на София Николай Пехливанов. Не се сещам кой беше тоя депутат. Ренегатът Камен Петков вика: „Това не беше ли едно момче от провинцията, говорещо на диалект?” Вероятно иска да каже на друг диалект, не шопски. Макар че шопският не е диалект вече, той е „новговор”. „Целта на новговор бе не само да осигури изразно средство за възгледите и начина на мислене, подхождащи на последователите…, но и да направи невъзможен всякакъв друг начин на мислене…” Така става в някои страни, които са осъдени да живеят вечно в 1984…

Лани преподаватели от СУ изследваха депутатите и установиха, че по-голямата част, особено от мнозинството, били диалектици. Една част били западни диалектици и викали „мислъ”, благодаръ, намалъ, обяснъ. Други пък миечели по източному – „дубрие” „биеши”… Но по-страшното е, че и мислят диалектно, ако ме разбирате… Както и да е. Не можем да ги променим. Не и преди ние да се променим.
От името на номинанта Сидеров обещава: „Ако стане кмет, Николай Пехливанов ще спре звука от джамията.”

Ако… Казвал ли съм ви за Филип Македонски, дето заплашил спартанците: „Аз покорих цяла Гърция, имам най-добрата войска в света. Предайте се, защото ако стъпя на ваша земя, ще изколя и опожаря всичко…” На което спартанците отговорили само: “Ако.” Та искам да кажа, че въпросът е в акото. Ако бях някой простак щях да кажа, че акото… Ама няма да кажа, щото съм сигурен, че вие вече го надушвате. Е, разбира се, на част от избирателите на Сидеров още им е трудно да си признаят, че са се прецакали яко, срамуват се. И то е разбираемо. В «Новинар» през брой цитират лорд Халифакс, който бил рекъл: «Невежеството кара повечето хора да постъпят в някоя партия, а срамът не им позволява да я напуснат.” Всъщност, тоя проблем го имат и симпатизантите на ГЕРБ, струва ми се. Не ли?

Сряда, 29 юни

Днес столичният общински съвет трябваше да реши да се демонтира паметника на съветската армия. Обаче не реши, щото съветниците от БСП и ГЕРБ избягали от сесията. Явно ги е хванало шубето.

Докато ние се чудим кой паметник да демонтираме, братята македонци монтират нови. Вчера в Скопие турили 10-метрова статуя на Самуил, македонски цар от български произход. Дано са я турили на правилното място, та като се разпадне Македония, което ще стане до десетина години, да остане в българско.

Интересно дали нашето правителство ще покаже по някакъв начин, че ни е неприятно, дето ни се краде историята. Например Външно да напише протестна нота. Но Никито е зает да прави политически демарш срещу Кадафи в Либия… Отишъл да носи помощи на бунтовниците. Тези исторически кражби трябва да се парират в зародиш. Щото след време те като нищо ще обявят, че Бойко е бил македонски премиер. Срещу което лично ние няма да възразим. Пък и на техния фанфаронски манталитет, много повече ще им отива…

Между другото не съм бил прав, дето писах, че Бойко открил 200 м. от ремонтирания булевард „Ломско шосе” в столицата. Много повече е открил – 1.8 км. И си оставил само 700 метра, които да открие през есента. А може би не бях прав също да се възмущавам, дето прикани студентите да стават овчари. Щото чета днес, че в КНДР затворили университетите за една година и пратили студентите в строителството – да правят пътища и магистрали. За да създадат “просперираща и силна нация” до 2012 г., когато ще празнуват 100 г. от рождението на Ким Ир Сен… Все пак едно е да ги посъветваш, друго е направо да ги пратиш да чукат камъни…

Четвъртък, 30 юни

„Затвор за всеки, набил длъжностно лице”, пише „Труд”. Братя, ако сте дигнали мерника на някой инкасатор, данъчен или друг някакъв лемур, действайте. Щото променят НК и става сложно. Едно, че увеличават защитената номенклатура и, друго, дигат сериозно наказанията. Вече за средно биен лемур ще дават от 3 до 10 г., а за тежко биен – от 5 до 15. Законът предвижда горните „тежки пенали”, както казва премиерът, ако отдадете дължимото на лемура докато изпълнява служебните си задължения. Което, според нас, оставя вратичка. Законът не забранява да ги биете след като са си изпълнили служебните задължения. Ако не е късно, де…

„Дейли мейл” пише, че екип американски учени установили, че най-дразнещият звук е детското хленчене. Не знам. Хленченето наистина дразни. Особено когато хленчи голям човек. Но да не почваме пак темата, че стана баят… Тоя това рекъл, оня онова го обидил… И хич не му иде на акъла, че, дето викаше един пич, “количеството критика, която получаваш, може да е свързано с количеството публичност, която имаш.”

Друго исках да кажа. Че понякога хленченето на детенце е нищо, спрямо хленченето на неговата майка! Детенце похленчи, похленчи, па млъкне. Докато неговата майка може с дни да не млъкне. Дома рекордът е 6 м. – за едни италиански обувки…

Но животът е така устроен, че на всяко действие, има противодействие. Една британска компания за слухови апарати възложи по-лани на социолози да установят кои звуци галят човешкия слух. Първо място зае звукът от отпушване на бутилка и онова неповторимо “гъл-гъл-гъл”, което се явява саундтракът към вечното кино на виното. Съветът ми е да неутрализирате дразнещите звуци с приятните. Иначе ще се побъркате.

Пък в един кибуц край Йерушалайм се родило пиле 4х4. В смисъл с четири крака. И равините се събрали да решават, дали така, както е четирикрако, е кашер – отговаря ли на еврейските религиозни норми. И какво мислите решили? Четири крака означава и четири бутчета, което предопределя решението. Опасни са, ей!

Между другото, ако идете на сайта на Софийската синагога и разгледате напътствията за кашерни храни, учудени ще останете как братята евреи го разбират живота. Например питиетата. Като кашерни от шотландските уискита се признават само тези, дето са Single Malt. От ирландските – Jameson. От бърбъните – Jack Daniels и Jim Beam. Водки – само от 100% зърно.

Пенсиите, вие до сингъл малц нема да стигнете, ами поне да ви светна кои млека са кашерни: „Верея”, „Елена”, „Бор Чвор”, „На баба”, „Пършевица”, „Елби” и „Данон” (баланс и активия). Щом равина ги препоръчва и на вас ще ви понесат.

Де и наш дедо поп да се грижеше така за качеството на храната ни… Всъщност, по-добре не, че ще измрем гладни и жадни.

Да ви кажа и една добра новина. Алекс Алексиев, дето, ако си спомняте, съветваше Филип Димитров навремето, каза вчера пред „Стандарт”: „За 15 г. ще задминем Запада”. Но не каза как. Вероятно Западът ще спре да ни изчака. А за по-бързо може да се затича и срещу нас… Макар че съм чувал умни хора да казват, че и срещу нас да тичат, пак няма да ги стегнем. Не знам, ще видим. Някои от нас, де… Или от вас… Божа работа.

Петък, 1 юли

«Труд» и «24 часа» публикуват изследване на някаква новопоявила се агенция, поръчано от Пъпката, в което се твърди, че двата листа са най-четени и се ползват с най-голямо доверие. «Изследователите» турили «Стандарт» на четвърто място, от което те направо газ пикаят. Казвам газ, защото такъв е изразът, но истината е, че е по-скоро сярна киселина: «От проучването излиза, че на космически рейтинг и влияние се радват вестници, чийто тираж се сгромолясва непрекъснато.”

И верно така излиза. Изследването претендира да е представително за хората над 18 г. (около 6 млн. българи). 20% от тях (1.2 млн.) чели редовно «Труд», 17.9% (1.07 млн.) чели редовно «24 часа». 15.7% – «Телеграф», 7.8% – «Стандарт». Демек 61.5% от българите над 18 г. (3 690 000 човека), четат тия четири вестника редовно. Което е пълен абсурд. Ако толкова много българи ги четяха, дереджето ни нямаше да е толкова лошо. Щеше да е много по-лошо. Но слава Богу, четат ги около 10 пъти по-малко хора. Щото докато подгъзваха на тая и оная власт, всички вкупом непотребни станаха…

Без да се изтъкваме, ние сме вестникар с доста опит. Отговорно можем да твърдим, че пресата има три основни функции: за брисане, за завиване и, понякого, за четене. Но в следствие на процесите на урбанизация и модернизация вече само тук-таме по селата ползват мачкан вестник. С напредването на кризата отпадна и друга функция на пресата – да завиеш това-онова… Просто няма вече и какво да се завива… С две думи искам да кажа, че няма обществена ситуация за тия тиражи, дето ни ги разправят. Afera.bg твърди, че техни източници съвсем отвътре им донесли, че тиражът на «Труд» през седмицата бил 28 000 броя, ама не всичко се продавало. Но въпреки това, или поради това, Пъпката пуска други ден всекидневник на 40 ст. Пеевски, да не остане назад, също пуска още един вестник на 40 ст. Явно още доста пара има за препиране. Нема друга логика. Щото, нали, не всеки има банка.

Което ме подсеща. В сайта „Бивол” пуснали поредната грама на американския посланик Джон Байърли, писана часове след като гръмнаха банкера Кюлев. Негово превъзходителство казва: “В София е убит български топ перач на пари”.

„Топ перач”? Кюлев? Стига, бе! Съветникът на Гоце и един от основните му спонсори?! При вестта за убийството на който президентът си прекъснал обиколката из Северозападна България и спешно се завърнал в София? Кофти!

Пък в друга грама посланикът прави разбор на банките. И туря СИБанк сред „гнилите ябълки” – заради „лошите кредити”, които банката отпуска целево, както и за парите, “които Борисов вече е прекарал през тази банка”.

Нищо ново. Но сме длъжни да го отбележим. Зер идат избори, може някой пък да се замисли. Да се не надяваш…

На среща на високо равнище на демократичните общества във Вилнюс Тетка Цачева държала реч. Много глупав израз – държи реч! Държи се тесла, балтия… Но случаят е един от малкото, в които употребата е оправдана… „Колкото повече се чувстват свързани помежду си демократичните държави, толкова повече ще укрепва демокрацията там, където е слаба и ще се изпълва с нова енергия там, където е отдавна установена. Колкото и труден да е пътят на демократично развитие, след като са гарантирани свободите и е отприщена енергията на гражданите, тази обща енергия дава сили на цялото общество в стремежа му към общия прогрес.”

Сигурно ще се попитате какво толкова е казала, та давам тоя дълъг цитат. Ами нищо не е казала, абсолютно нищо и точно това е интересното. Дали поради Рабфак, или е вродено, но за нула време госпожата „овладя умението да говори, без да се слуша какво казва”. Но пък, от друга страна, и да се слуша, едва ли ще се разбере… Да го кажа по-простичко, както го казва народът, щото нали и аз сме част от тоя народ: от всяка Цецка Цецерон не става.

То да беше само Цетка, с мед да я намажеш…

И накрая да ви кажа нещо, дето може да ви е полезно. Много внимавайте в банята! Винаги има опасност да се подхлъзнеш и… В. „24 часа” съобщава, че в Търново един пич, (което вече не е сигурно), баща на две деца, изпуснал флакона с пяната за бръснене, навел се да го вземе, подхлъзнал се и се наденал на него. И така не знам колко пъти… Всъщност, не, това с пътите беше друго, за тъщата, дето неволно се наденала 15 пъти на ножчето на зетя… Както и да е, наложило се хирурзи да вадят флакона. Изобщо внимавайте много в банята, не се навеждайте ненужно и не пипайте продълговати предмети…

Чак не ми се вярва, да ви кажа. Как ще се наденеш на флакона с пяната без да искаш?!

Наистина, дето викал оня, някои работи не могат да се обяснят.

P.S. Сетих се за един епизодичен герой на Фицджералд, описан така: „Той притежаваше високомерието на високите хора, произхождащи от ниска раса — изглежда, не чувствуваше други задължения, освен да бъде висок.”

Много исках да споделя с вас това описание, защото съм сигурен, че ще го разберете и оцените, но не му намерих място. Ако прецените, турете го някъде. Мерси.Последната промяна е направена от blackdeath на Сря Юли 13, 2011 6:52 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти

_________________

I'm like a hole...empty, I can't stop thinking of you! I MISS YOU...more than I ever thought
IT IS PAINTFULL AND IT HURTS


Hay una cosa en la Vida que no se puede llorar son las ojos de una chica que te llorar
avatar
blackdeath
модератор
модератор

Брой мнения : 534
Age : 32
Location : Hell
Registration date : 15.10.2008

Вижте профила на потребителя http://www.zaggituning.com

Върнете се в началото Go down

Re: Из делниците на един луд (27 юни – 1 юли)

Писане  blackdeath on Сря Юли 13, 2011 6:48 pm

Понеделник, 11 април

Премиерът се включил в почистването на гората около Ловния парк в столицата. По тоя повод „Стандарт” пише: „Борисов намери в гората томове на Живков”.

Да, бе, намери… А как ще обясните тогава посвещението от автора на авант-титула? И аз като оставя някъде нещо и после го намирам. И сега, ако си ида на село и почна да разчиствам мазето, като нищо ще намеря баре два тома на Бащицата. Щото, между нас да си остане, ама и социологията не беше съвсем девствена откъде партийна идеология преди Десети… Премиерът вероятно е скрил томовете там по времето, когато деполитизираха Магнаурската школа и тая литература беше инкриминирана. Помните, че той тогава отказа да си върне партийния билет. Още си го пази в скрина, до оня портрет на царя, който до лани му висеше в гостната.

Премиерът обяснява, че както си вървял из гората, и изведнъж хоп – два тома на др. Живков.Но дори и да допуснем, че ги е намерил, това е егати символиката! От хиляди хора, които почистват хиляди декари, точно той да намери трудовете на единия от двата си университета!

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов вика пред „24 часа”: “За жалост премиерът не може да бъде клониран…”. Толко му е акълът! Абе, льольо, не знаеш ли, че само говеда се клонират?!

Пък Антон Кютев се похвалил на пленума на БСП, че измислил стратегия за изборите – да се назначат по 10-15 щатни агитатори във всеки град, които да хвалят БСП и да хулят кабинета в интернет. Измислил е на гаргите очите! Александър Долев обясни преди време, че Костов отдавна го прави: „ДСБ има 23 добре платени младежи, които редовно обикалят форумите и блоговете и пишат коментари в защита на Костов и плюят враговете му.”

Не знам дали са 23. Толкова са навсякъде, че може да са и два-три пъти повече. Само да споменеш някъде Костов с негативни конотации и става страшно… По форумите ги наричат с основание „амрбазурчици”. Има един дървен философ, който нема-нема и пише под текстовете ни: „Докторе, колко плащат, за да плюне човек връз Костов, а?” Кам да плащаха, ама никой не ще. Еле па за Костов, който е с единия крак извън голямата политика. Даже с крак и половина… ГЕРБ също има амбразурчици. Те пък, ако критикуваш Бойко, веднага те изкарват червен, или октопод… Гаче човек не може просто да е срещу глупостта…

„Стандарт” под заглавие „Сексоргии крепят брака на испанците” надълго обяснява какво представлява суингът. „Мисълта, пишат колегите, две семейни двойки да си разменят партньорите в леглото сигурно би се сторила на бабите ни равносилна на престъпление…”

Ало, пенсиите, верно ли така мислите за суинга? Ей, бъркате! Това страхотно освежава и заздравява връзката, даже некои го наричат “хомеопатичен секс”. Не гарантирам, че като се появите с бабата в некой суинг клуб, ще се образува опашка от желаещи да се менкат с вас. Но пък шарен свят, вкусове разни. Има си и бабалавъри. Ей, суингирайте, не се назлъндисвайте! Че, доколкото съм информиран, и на оня свят пак ще сте с тая… Пък и да ви кажа това, дето го правите в политиката, не е много по-различно – днес обичам Станишев, утре обичам Бойко…

Вторник, 12 април

Колегата Ясен Бориславов пише в „Сега”: „Избирането на Черноризец Храбър за патрон на наградата за българска журналистика е една недомислица… Някой ден може името на наградата да се промени, тъй като е някак неловко пред европейските ни партньори патрон на печатните медии в България да бъде човек, живял пет века преди Гутенберг.”

Колко по-неловки работи има… Ние сме против да се променя името на наградата. Първо трябва да се промени журналистиката. Ето – и в последния годишен доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ пише: “Българските журналисти си налагат автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери, от престъпни групировки за представянето им в положителна светлина. Освен това собствениците на медиите ги принуждават да изопачават фактите.”

И каква да е наградата тогава? „Христо Ботев”? „Мадам В.” носител на „Хр. Ботев”? „Христо Ботев” за Славка Бозукова за разследване, писано под диктовката на собственика Чорни? Или пък „Христо Ботев ” за Калин Руменов за умението му да употребява 6 пъти думата “путка” и още толкова путкопроизводни думи само в един текст? Е, от кумова срама се наградиха и няколко достойни журналисти… Но за повечето лауреати награда на името на Ботев ще е кощунство. Тоя Черноризец поне никой не го знае кой е всъщност. Анонимен писач. Което е една добра метафора…

Ако журналистите си бяха на местата, много работи щяха да са различни. Например далаверата с възобновяеми източници (ВЕИ). Щяхме да знаем дали НЕК вече е одобрил проекта на Цветелина Бориславова за 250 MW ветропарк до Каварна. А не сега премиерът да ни се прави на набожен!

Рекъл на министрите: „Колеги, не ви ли прави впечатление, че всички искат да инвестират в зелени енергии… Да ви кажа ли защо? Защото изкупната цена е от 300 до 800 лева…”

И на министрите изведнъж им се изяснило. Щото те са толкова смотани, че не знаят, че промените в Закона за ВЕИ отлежават в МС… И са забравили как през януари 2010 г. щяха да въвеждат временен мораториум върху изграждането на ВЕИ. Но не въведоха. Уорлик бил против. Щото „AES Solar Energy” щели да изграждат 80 MW слънчева централа, което ще прибави между 50 и 100 млн. лв. годишно към общата ни сметка за ток.
Намерете поне една разлика.Пък ветропаркът на Цветелина ще ни задължи с още 150-200 млн. И мораториумът не се състоя. Вместо това премиерът с изненада научил, че НЕК бил договорил вече построяването на 9000 MW мощности. И затова главно трябвало да си иде шефът Първанов!

Кой ми сра в гащите! Без извинение! Този човек елементален* ли е, нас ли прави?!

Специалистите твърдят, че ако мястото е подбрано добре и при преференциалните цени за вятърната енергия, инвестицията ще се върне максимум за 6-7 г. И от там нататък инвеститорът почва да прибира милионите. Вашите. Пардон, нашите. И може би част от тях ще заминат по сметки в Банкя. Щото етюдът „Разлъка”, който Бойко и Цветелина ни разиграха, може да мине само на селска вечеринка…

А иначе Първанов, когато и да го изгонят, все е късно. Оня ден вестниците писаха, че 22-годишният Петър Първанов, син на шефа на НЕК, бил инвеститор в соларен парк „Гюргич” край Видин, заедно с някакви братя Симеонови, на 19 и 24 години. Председателят на асоциацията на фотоволтаиците вика, че младежите вероятно са купили готов проект, защото не било възможно за толкова кратък срок да се проектира, построи и включи в мрежата. Наистина са имали готов проект, който са разработили в часовете по трудово в училище. Щях да кажа ТНТМ, ама се сетих, че ТНТМ го откраднаха отдавна. В неделя по телевизора съветникът на Живков Чакъров посъветва Антон Кютев да пита баща си къде са отишли милионите на ТНТМ. Ама да не се отплесваме. Исках да кажа, че ние никога не сме били най-бавноразвиващият се в махалата, но на 22 г. не са ни идвали идеи за такъв грандиозен бизнес. Както би казал Джон льо Каре, „всичко, което знаех за физиката, се изчерпваше с момичетата и топлата бира”.

Та по същество: Г-н премиер, взе ли г-жа Бориславова разрешение от НЕК да строи ветропарк? И хората на Уорлик? И други наши хора се уредиха и мандалото вече може да хлопне?!

И всичко това се говори в контекста на скандала за АЕЦ „Белене”. За да ни се покаже колко е важно да я построим. Трайчо, го гледам по телевизора, как го унижава премиерът, показва ги с Дянков като мечки пред хората, та да видим, че в къщичката пак е мир и любов… То на Дянков не му е сефте. Сигур помните как Бойко ги изстреля с Цецко да се помиряват в Гоце Делчев на фона на два кашона контрабандни цигари.

А по повод на това, че Бойко качи Трайчо и Дянков на джипа си, да им набива канчетата по пътя до Севлиево, „Стандарт” направили една „благодарност” (нали помните как беше благодарност на турски?): “Бойко също пести, вози министрите”.

Браво! Това не е за Черноризец, това е направо за Полюцър!

Сряда, 13 април

След седмица размисъл интелектуалният тръст на ГЕРБ роди… мишка. И повери на Тетка Цачева да ни я представи. И да си отпочне кампанията за президент, бай дъ уей: “Непремерено е изказването на посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, че в България има две съдебни системи – една за богати и влиятелни хора и друга за обикновени. Като български държавник и политик намирам за не твърде премерено такова изказване. Най-вероятно то е под натиска на някаква вътрешна емоция.”

Чини ни се, че Тетка намеква, че Н. Пр. е бил лекичко напушен. Конопът точно така действа, създава „вътрешна емоция”. Вероятно Румен Петков й е споделил, че Н. Пр. попушва тревица. Тетка и Румен са си градски, на рождения й ден той я целува по устата…


Обективът не се смееКолкото я слушам, все се чудя къде е учила български. Така говореха едно време чуждестранните студенти, като изкараха курса по български в ИЧС.

„Български политик и държавник!” Тц, тц, тц…

„Политиката, казваше Чърчил, много прилича на войната. Мисля, че в някои случаи трябва да се използва и отровен газ.”

И аз така мисля.

Колкото до воловарчето, направи ми впечатление, че в други случаи читателите по форумите учтиво го молят да не ни се бърка във вътрешните работи. Е, невинаги учтиво, де… Но тоя път му ръкопляскаха. И друго ми направи впечатление. В годишния доклад на ДД на САЩ пишеше, че корупцията у нас продължава да е повсеместна. Единственото добро нещо в доклада е споменаването на „политическата воля на правителството”. Но това може да е останало и от ланшния, да са забравили да го изтрият…

Пък политикът и държавникът Фидосова вика по БНТ за скандала Дянков-Трайков: „Аз смятам, че това е едно недоразумение, най-малкото може би заради това, че имаше отсъствие от страната на премиера Дянков. Всичко беше изчистено вчера, обяснено и аз смятам, че по тази тема повече не бива да се търсят и да се правят някакви интерпретации за проблем в правителството. Няма такова.”

Това „няма такова” колегите от „Сега” разчели като „няма такова правителство”. И са прави, защото, ако Фидоска е искала да каже, че няма проблем, щеше да употреби „няма такъв”.

„Имаше отсъствие от страната”… Какъв е тоя милиционерски български, дето го говорят тия, бе?!

Навремето Хари Труман беше казал на опонентите си: „Да предположим, че сте идиот. И след това да предположим, че сте републиканец. Но май се повтарям.” Ние ще употребяваме само думата „гербер”, за да избегнем евентуалното повторение.

Но стига с тая политика. Изследване във Великобритания показало, че 32% от жените смятали, че пералнята е уредът, който най-много облекчава живота им и „благодарят на Бога за създаване й”. С основание Му благодарят. Полани Ватиканът постанови, че не хапчето “антибебе”, а пералнята е довела до истинската еманципация на жената.

Пък съвременните перални какво чудо на еманципацията са… Siemens разработиха една, която икономисва дори репликите на госпожата. Например, ако си турил леке от вино на панталона, ти дава съвет, че е по-добре да пиеш бира, след като с виното се оливаш. Представяте ли си, вие едва сте отлепили от възглавницата, в устата ви Сахара, в главата японските тупанджии от “Бу Ши До” ви правят частен гастрол… И на всичко отгоре мебелите почват да ви дават умни съвети! То в такъв момент даже тъщата избягва да ми говори, което за нея е почти невъзможно…

Ние често сме изтъквали, че един от проблемите на българина е, че гледа на жената като на бяла техника и това ни пречи да напреднем истински. Ама и тоя напредък… Айде няма нужда!

Четвъртък, 14 април

Депутатите записаха в НК, че когато гръбначно животно причини средна или тежка телесна повреда на човек, стопанинът се наказва с до 3 г. затвор и глоба до 5000 лв. Ако животното убие човек, наказанието е до 5 г. и до 10 000 лева.

Обърнете внимание, че става дума за „гръбначно животно”! Ако си отглеждате тарантула и „случайно” я изпуснете, а тя вземе, че захапе например тъщата, не подлежите на наказание. Щото тарантулата не е гръбначно.

В една област на древна Гърция имало обичай. Поставяли вносителя на закона на едно буре и му мятали примката на шията. Ако законът е добър, махали примката. Ако законът е калпав – махали бурето. Малко е варварско, но мисля, че подбужда към по-сериозно отношение към законотворчеството. Ще ми бъде мъчно за Мая Манолова, но поне премиерът ще рахатяса.

Та в тоя закон депутатите увеличиха и наказанията за боеве с животни. На което Корнезов от БСП възрази, като даде пример с боевете с петли във Франция. Обаче Тецка Цачева внимаваше и го парира: “Петелът е безгръбначно животно.” Корнезов, разбира се, не се съгласи веднага…Аз като политик и държавник ви казвам, че петелът не е гръбначно животно!Добре де, ама един президент не е длъжен да знае кое е гръбначно и кое безгръбначно! Или бъркам? Дано само ония шовинисти французите не пратят нота до Външно. И на нас некой да ни каже, че лъвът е безгръбначен, и ние ще се докачим.

Между другото, за петела не знам, но кокошката може да живее без глава. Ако не ми вярвате, на адрес http://vbox7.com/play:aa5040dd може да видите кокошка, която живяла 4 г. и умряла не за друго, а щото се задавила с царевично зърно…

Ако това за безгръбначния петел го беше казала някоя гражданка, сигурно щях да й простя, но за селянка е непростимо. Зер в Драгана не са виждали петел?! „Петелът е мъжки, госпожо…”

Деветият инка, Пачакути Юпанки, голям законодател и реформатор, казва: “Пиянството, гневът и глупостта са си лика-прилика, само че първите две са доброволни и временни състояния, а третото е постоянно.” Демек, ако си прост, е завинаги. Макар че друг плевенски пример е на път да оспори и временния характер на първото състояние…

Сетих се за това инка, щото Найденов измислил да се направи специален фонд за изхранване на бедните. Подобна практика, вика, има отдавана в Европа и Америка. Прав е. Даже по-отдавна, отколкото той си мисли. Тия неща ги пише още в кодекса на Хамурапи. В древен Рим раздавали безплатно зърно на сиромасите, поне хляб да имат. А при инките обществото било длъжно да осигури на всеки храна и дреха на гърба. А ако някой бедняк извършел кражба от глад, защото прекият му началник не му е осигурил храна, тогава наказвали началника, а не крадеца…

Имали са разумни закони инките. Например съдия, който вземал рушвет, се смятал за крадец и се наказвал със смърт. И в медицината били много напред. Познавали са клизмата и трапанацията… Това с трапанацията е много полезно. Не ли? Отваряш, виждаш и затваряш, или не затваряш…

Но да се върнем на животните с любов. СОС прие нова наредба за отглеждане на домашни любимци. В нея те са наречени учтиво „животни – компаньони”!

Още през 2002 г. сините тогава общинари искаха да премахнат политически некоректния израз „домашните любимци” и да приемат „компаньони”. Но медиите им подсказаха, че е тъпо и намирисва на содомия и те се отказаха. А сега медиите подло мълчат.

И в новата наредба, освен кучетата придружители на слепи, от данък са освободени също и ловните кучета. Вероятно щото, нали, на човек с пушка някак не е удобно да му искаш пари… 150-200 хил. цеви са това! А некои са и с по две цеви…

В наредбата изрично е указано, че стопанинът трябва да предпазва компаньона си от нежелана бременност. При кучетата не е невъзможно, но ще видите зор да гоните котката по покривите да я предпазвате. Разбира се, наредбата позволява това да става с хапчета антибебе, а също и да ги кастрирате, та и да обикалят покривите, то да е като „консултанти” само… Но най-страшното е с прехраната. Наредбата задължава да се осигурява „достатъчно количество храна” на компаньона. Сервирана в „подходящи съдове за хранене”. Изобщо си става куче-касичка…

Дано ви издържат финансите. Щото чета, че от НСИ отчели, че инфлацията от началото на годината е 2.4%, а от март лани досега – 5.6%. Ние, разбира се, допускаме, че статистиците мъничко са скрили. И те хляб ядат, не проценти. Което означава, че на 200 лв. пенсия сте загубили поне 11.2 лв. Но гледано през малката кошница, всъщност е много повече. Зелето е поскъпнало с 46.5%, картофите с 9.6%, ябълките с 6.7%… Само свинското с малко е поевтиняло, но толкова малко, че не се усеща…

Но се усеща друго… Не знам премиерът дали го усеща, но на изборите май ще го отнесат като пенсионер типов хляб…

И накрая една добра новина. „Труд”: Българин стъпва на Марс през 2025 г. Последният? Блазе му…

Петък, 8 април

Джоузеф Конрад казваше: „Някои хора не могат да бъдат герои, някои герои не могат да бъдат хора”. Оставям на вас да разпределите ролите. С ясното съзнание колко трудно домашно ви давам, щото герои няма. Това е „новела без герой”… (Vanity Fair: A Novel without a Hero)

_________________

I'm like a hole...empty, I can't stop thinking of you! I MISS YOU...more than I ever thought
IT IS PAINTFULL AND IT HURTS


Hay una cosa en la Vida que no se puede llorar son las ojos de una chica que te llorar
avatar
blackdeath
модератор
модератор

Брой мнения : 534
Age : 32
Location : Hell
Registration date : 15.10.2008

Вижте профила на потребителя http://www.zaggituning.com

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите